Samenstelling en werking

Samenstelling lachgasmengsel

Het lachgasmengsel bestaat uit 50% distikstofoxide (lachgas) en 50% zuurstof en is op de markt gebracht onder de naam Relivopan®. Vroeger en in andere landen ook bekend onder de naam Entonox. Er zijn nu ook andere fabricanten die lachgas aanbieden.

Werkzaamheid lachgasmengsel

Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor pijnbehandeling tijdens de bevalling laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere pijnbestrijding meer nodig. 
Lachgas zorgt er voor dat de vrouw wat doezelig wordt en dat de scherpste pijn niet meer wordt gevoeld. Soms kunnen vrouwen er ook heel uitgelaten en blij van worden. Vandaar de naam “lachgas”.
 
Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en ook geen effecten op het kind. Het lachgas/zuurstofmengsel heeft een pijnverminderende werking, werkt onmiddellijk en kan gemakkelijk en snel worden ingezet.
 

Verloop van de toediening

De barende vrouw dient het mengsel zelf toe via een dubbelmasker. Dit masker zorgt enerzijds voor de toediening en anderzijds ook voor afzuiging.  Zij blijft hierbij bij volle bewustzijn. Het lachgas wordt via de longen in het bloed opgenomen en onderdrukt na een paar ademhalingen vrijwel direct de baringspijn. De werking stopt enkele minuten na het beëindigen van de behandeling.